Nick Lohuis (1996) wilde graag een opleiding doen waarmee hij mensen kon helpen. De studie Geneeskunde viel af, want bloed is niet zo zijn ding, maar Psychologie paste goed bij hem. Sinds begin 2022 is hij psycholoog bij het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) in Friesland. Het is zijn eerste baan, waar hij dankzij het team, zijn nieuwsgierigheid en de ruimte om te leren ‘heel mooi is ingerold’.
Hoe ben je bij Lentis terechtgekomen?
Na mijn master Klinische Psychologie in Groningen heb ik gesolliciteerd bij het ATN Groningen, maar daar zochten ze iemand met wat meer ervaring. Slechts een week later kreeg ik van Lentis de vraag of ik misschien bij het ATN in Friesland een kijkje wilde nemen. Inmiddels werk ik hier bijna een jaar en dat bevalt erg goed.
Kun je iets meer over je werk bij het ATN vertellen?
Het ATN biedt hulp aan kinderen, jongeren en volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS), die eventueel ook last hebben van andere problematiek zoals een angststoornis of een depressie. Ook zijn wij er voor mensen die willen laten onderzoeken of ze ASS hebben. Ik werk bij het volwassenen team. Ik doe vooral één op één gesprekken en daarnaast geef ik de sociale vaardigheidstraining.
Dit is je eerste baan. Hoe heb je meer kennis over ASS opgedaan?
Ik heb in een bijbaan met iemand met ASS gewerkt, dus ik wist er wel het een en ander van. Bij het ATN ben ik eerst met een werkervaringsplek begonnen. Je hebt dan een iets kleinere caseload en krijgt meer tijd om te leren. Daarnaast biedt Lentis inhouse onderwijs voor de beginnende medewerkers. In verschillende sessies krijg je uitleg over wat ASS is, over de diagnostiek en hoe je de cliënten kunt helpen. Verder is het belangrijk om mee te kijken met collega’s en ze veel te vragen, daar is gelukkig alle ruimte voor. Ik kan niet anders zeggen dat ik hier erg goed ben ontvangen door het team.
Hoe zou jij het team omschrijven?
Het is een gezellig team. In de pauze maken we vaak een wandeling of we gaan in de kantine samen lunchen. De sfeer is collegiaal en iedereen staat voor elkaar klaar. Naast de vaste vergaderingen zijn er genoeg mogelijkheden om te overleggen als je ergens mee zit, iets onduidelijk is of wilt weten wat je anders had kunnen doen. Er staan altijd wel een paar deuren open. Het team zorgt er mede voor dat het een fijne en interessante werkplek is.
Wat maakt het ATN nog meer tot een interessante werkplek voor jou?
Het spreekt mij aan dat het niet puur om protocollair behandelen gaat. ASS is bij iedereen weer anders. Je moet het boekje hebben gelezen, maar daarna is het vooral belangrijk te kijken hoe je de behandeling het beste laat aansluiten bij de persoon die voor je zit. Per cliënt moet je de passende handvatten zien te vinden waarmee ze bijvoorbeeld beter kunnen omgaan met de drukte of met bepaalde situaties. Dat is ook een uitdaging. Je wilt altijd het beste voor iemand doen, maar je weet nooit helemaal zeker hoe het uitpakt.
Als het goed uitpakt, zal dat vast veel voldoening geven.
In de interactie met cliënten zie je de stappen die gemaakt worden en dat is zeker iets waar ik voldoening uit kan halen. Het is mooi om de groeilijn te zien: iemand komt binnen, het gaat niet goed, maar uiteindelijk gaat het toch beter. Het is al fijn als je bepaalde dingen kan doen waardoor die persoon beter kan omgaan met minder goede situaties.
Merk je ook dat jijzelf het afgelopen jaar bent gegroeid?
Zeker. In de afgelopen tijd heb ik steeds meer ervaring en kennis opgedaan, waardoor ik behandelingen nog beter passend kan maken en dingen beter kan uitleggen. Veel cliënten hebben bijvoorbeeld baat bij visuele uitleg. In heb begin hield ik er niet zo van om op te staan en iets op het bord te tekenen, maar dat doe ik nu vaker. Ik merk dat dat sommige cliënten veel duidelijkheid geeft. Verder werk ik steeds meer zelfstandig en zie ik mijn eigen cliënten. Wat dat betreft ben je hier je eigen baas.
Welke eigenschappen zijn belangrijk om dit werk te doen?
Als psycholoog moet je je kunnen inleven in anderen, maar je moet het verhaal ook van je af kunnen zetten. Als er iets naars gebeurt, is het belangrijk dat je er thuis niet te lang over na blijft denken of blijft malen. Ook observerend luisteren, kunnen zien of aanvoelen hoe iemand zich voelt, is belangrijk. Mensen met ASS hebben bijvoorbeeld een andere prikkelverwerking. Soms denken ze in uitersten, sommigen kunnen niet liegen, en sommigen denken bijvoorbeeld heel rationeel. Daar moet je je wel in kunnen verplaatsen, anders is het lastiger de cliënt te helpen.
Heb je tot slot nog tips voor nieuwkomers?
Wees niet bang om vragen te stellen, mee te kijken en voor jezelf op te komen als je een idee hebt. Denk niet dat je in de weg staat, je kunt erop rekenen dat mensen hier voor je klaarstaan, zelfs voor de kleinste dingen. Ik ben blij dat ik in het begin veel vragen heb gesteld en mij zichtbaar heb gemaakt. Van student naar psycholoog is best een grote stap, maar het gaat gewoon harstikke goed.