Mirjam Admiraal, agogisch begeleider in Stadskanaal aan Lentis Maarsheerd en in Groningen bij het Hamrikheem, werkt zo’n 20 jaar bij Lentis. Mirjam werkte in 2018 bij Het ZuiderPaviljoen VKB (Voortgezette Klinische Behandel afdeling) in Zuidlaren en heeft op diverse plekken gewerkt in de organisatie. “Lentis zit verspreid door heel Noord-Nederland. Ik heb daardoor op verschillende plekken binnen Lentis gewerkt. Mijn werk is dynamisch. Iedere dag is anders!” aldus Mirjam.
Je hebt veel in en om Groningen gewerkt. Wat vind je van Groningen?
“Ik woon zelf in de stad Groningen, ik doe alles met het ov. De locaties van Lentis in de provincie zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer en de auto, alles is goed met elkaar verbonden. Groningen biedt de rust van de provincie, maar ook de drukte van de stad. In Zuidlaren werkte ik nu op het voormalig Dennenoord terrein, wat nu het Lentis terrein heet. Een prachtige bosrijke omgeving met veel ruimte en groen. Wie kan nou zeggen dat je midden in een bos werkt vlakbij de stad?”
Waarom heb je gekozen voor dit vak?
“Ik ben activiteiten begeleider, bij Lentis ook wel agogisch begeleider genoemd. Ik heb in Stadskanaal op dit moment een grote groep van wel zeker 14 cliënten in mijn eentje en dat vind ik hartstikke leuk! Daar doe je het voor, dat mensen naar de activiteiten komen en een beroep op je doen. In Zuidlaren werk ik in een team van 4 collega’s en werk je veel samen. “Ik wil er voor anderen zijn, ouderen liggen dichtbij mijn hart, ze hebben een verhaal te vertellen. Ik vind het belangrijk om de oudere mens nog een goede oude dag te kunnen geven. Dat ze kunnen blijven wie ze zijn in een veilige omgeving en dat ze het gevoel hebben nog een zinvol leven te hebben. Ondanks de vele hindernissen die ze al ervaren hebben in hun leven. En bovendien; de plek hier is goed, collega’s en cliënten zijn leuk en ik zie hier nog uitdagingen genoeg.”
Hoe word je agogisch begeleider?
“Ik heb de opleiding activiteiten begeleiding gedaan. Hier leer je dat je mensen, door een goede dagbesteding, een zinvol dagritme kan bieden. Je leert dat elke doelgroep zoals bijvoorbeeld; autistische kinderen, mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap of mensen met psychische problemen of een niet aangeboren hersenaandoening, een eigen benadering nodig hebben. Bij mensen met Korsakov werk je bijvoorbeeld heel systematisch met vaste dingen op hetzelfde moment, arbeidsmatig werken heet dat.” Zegt Mirjam. “Bij Lentis heb je daarnaast een aantal vaste cursussen zoals de AP&H (Agressie, Preventie en Hantering), BHV en Suïcide preventie. Ik kan hier mezelf zijn en mezelf blijven ontwikkelen.”