Wil jij je verder verdiepen in alle facetten van het vak van psychiater en een bijdrage leveren aan wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de psychiatrie? Dan is de opleiding tot psychiater de keuze voor jou! De opleiding start op 1 april en 1 oktober, maar het is mogelijk om doorlopend te solliciteren. Als arts in opleiding tot psychiater (AIOS):

  • word je opgeleid tot medisch specialist in de psychiatrie;
  • krijg jij de mogelijkheid om zeer breed kennis en ervaring op te doen in de psychiatrie, met stages in de acute zorg, langdurige zorg, poliklinische setting en binnen diverse hoog  specialistische afdelingen binnen Lentis. Voor stages in de ziekenhuispsychiatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie en verslavingspsychiatrie zijn er samenwerkingsafspraken met instellingen in de regio, waar je op detacheringsbasis werkt;
  • kom je terecht in een organisatie waar je na je opleiding direct aan het werk kunt.

Daarom is Lentis de plek voor jou

Als je er voor kiest om de opleiding tot psychiater bij Lentis te volgen dan kies je voor meer dan een opleiding. Binnen Lentis heerst een positieve, collegiale sfeer en is er sprake van een veilig, open opleidings- en werkklimaat. Bovendien is er naast de opleiding genoeg ruimte voor sociale activiteiten, denk daarbij aan regelmatige borrels/etentjes en het jaarlijkse aios-uitje. Een groot deel van de opleiding vindt plaats in de bruisende stad Groningen, in de nabijheid van cultuur en wetenschap, maar ook nooit ver van de natuur.

Jaarlijks kunnen 6 artsen bij ons instromen in de opleiding tot medisch specialist in de psychiatrie. De opleiding start bij voorkeur in april en oktober, maar in overleg is het mogelijk om op een ander moment te starten. Tijdens de opleiding wordt naast de medisch psychiatrische aspecten van het vak uitgebreid stilgestaan bij wetenschappelijke, wetenschapsfilosofische (ethische), psychologische (psychotherapeutische) en sociale kanten van de beroepsuitoefening. Naast de basisopleiding bestaat de mogelijkheid tot verdere specialisering en wetenschappelijk onderzoek. De opleiding tot psychiater duurt 4,5 jaar en het is mogelijk om de opleiding parttime te doen (minimaal 80 procent  per week). De startdatum van de opleiding wordt bepaald op basis van beschikbare plekken en de voorkeuren en mogelijkheden van de kandidaat. Je leest hier meer over de opleiding.

Zo maak jij het verschil 

  • Tijdens de eerste fase van je opleiding maak je kennis met de diverse psychiatrische problemen in verschillende levensfasen.
  • Je gaat 1 dag theoretisch onderwijs volgen en 4 dagen patiëntenzorg. Vanuit het opleidingsconsortium Noord-Nederland vindt wekelijks theoretisch onderwijs plaats, gericht op medische kennis en psychotherapie.
  • Je wordt ook intern binnen Lentis opgeleid door middel van extra onderwijs over psychofarmacologie, neuroscience, verdieping in gespreksvoering en psychotherapie, sociale psychiatrie en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.
  • Elk half jaar (evt tot een jaar bij je eindstage) werk je op een andere stageplek, waarbij de stageplekken zijn verspreid over de gehele provincie. Kinder- & jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie en ziekenhuispsychiatrie vormen een vast onderdeel van het stageplan evenals werken in een kliniek, polikliniek en bij de crisisdienst.
  • Je bent als arts onderdeel van de crisisdiensten buiten kantooruren. Je werkt daarin altijd samen in een multidisciplinair team met psychiaters, verpleegkundig specialisten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.
  • Na het volgen van de verplichte stages kun je in overleg met het opleidingsteam de rest van de opleiding samen verder vormgeven. Je kunt je gaan verdiepen op een deelgebied of juist je opleiding juist verbreden. Ook is combinatie met wetenschappelijk onderzoek en/of promoveren mogelijk.

"Bij PsyQ Emmen word je gestimuleerd om er gewoon voor te gaan."

Lisanne van Lith is opgeleid tot GZ-psycholoog bij PsyQ Emmen. Ze wilde altijd al begrijpen waarom mensen doen zoals ze…

Dit krijg je van ons

Bij Lentis hoef je niet de professional te blijven die je bij binnenkomst bent. Je groeit in je vak en als persoon door middel van de vele opleidingsmogelijkheden en goede begeleiding. Denk aan (online) trainingen en cursussen. Ook kun je deelnemen aan leerzame en boeiende projecten en werkgroepen.

Wat we je daarnaast bieden:

  • Direct een vast opleidingscontract voor 38 uur (conform cao met uitloop tot 48 uur ikv opleiding) voor de duur van de opleiding. Het is mogelijk om 80% te werken.
  • Een bruto maandsalaris van minimaal € 3.942,- tot maximaal € 5.567 bij een voltijds dienstverband, de CAO GGZ, indeling volgens AIOS schaal.
  • In totaal 166 vakantie-uren + 35 verlofuren in de vorm van een levensfasebudget bij een fulltime dienstverband.
  • Deelname aan activiteiten, projecten en opleidingen via Lentis Leefstijl. Met dit programma kun je onder meer workshops volgen, met collega’s sporten of een health-check doen.
  • Veel autonomie en vrijheid bij het indelen van je tijd.
  • Een werkomgeving waar interdisciplinaire samenwerking en een positief leerklimaat de nieuwe norm zijn. We hebben een goed georganiseerde medische staf als onderdeel van een brede professionele staf.
  • Een prettige werksfeer met ruimte voor informeel contact met collega’s. Zodat je naast de nodige inspanning ook toekomt aan ontspanning.

Wil je meer weten over werken bij Lentis? Klik hier voor inspirerende verhalen van jouw toekomstige collega’s.

Dit zoeken we in jou

Als basisarts heeft de psychiatrie je interesse gewekt. Je bent toe aan een volgende stap in je carrière en wil je verdiepen in alle facetten van het vak van psychiater. Heb je daarnaast ook interesse in de wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de psychiatrie én wil jij onze patiënten graag helpen? Dan zoeken wij jou als onze nieuwe AIOS.

Verder heb je:

  • een (bijna) afgeronde opleiding Geneeskunde;  
  • een verklaring omtrent gedrag (VOG), hiervoor ontvang je van ons een aanvraaglink bij indiensttreding;
  • In bezit van een geldig rijbewijs.

Vrijblijvend kennismaken

Wil je meer weten, een keer een dag meelopen met een AIOS of een vrijblijvend oriëntatiegesprek plannen? Dan kun je contact opnemen met Bennard Doornbos, opleider MVO psychiatrie via het secretariaat van de A-opleiding (Tina Donkersloot), bereikbaar via a-opleiding@lentis.nl of 06 – 22567189. 

Weet jij het al zeker? Je kunt jouw sollicitatie opsturen via de mail naar Tina Donkersloot via a-opleiding@lentis.nl. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Tina of met Nanda Polhuijs, adviseur werving en selectie, via 06 – 45168725 of 050 – 409 78 78.

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern gepubliceerd, waarbij interne kandidaten bij gelijke geschiktheid voorrang genieten in de procedure.

Het sollicitatieproces

Je solliciteert via ons online formulier en ontvangt direct een bevestiging in je mailbox. Let op: deze kan in je spambox terecht komen.

We bekijken je sollicitatie zorgvuldig en je hoort uiterlijk 2 weken na de sluitingsdatum of we met elkaar in gesprek gaan.

Pas jij bij ons? Dan word je veelal telefonisch uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als het van beide kanten goed klikt vragen wij een referentie op.

Is er van beide kanten een match? Dan nodigen we je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Bij indiensttreding vragen wij je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overhandigen, hiervoor ontvang je van ons een aanvraaglink.

Over Lentis

Lentis is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, forensische gezondheidszorg en ouderenzorg voornamelijk werkzaam in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. We verlenen Basis GGZ en Specialistische GGZ aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Daarnaast bieden we naast forensische zorg, wonen, welzijn, zorg en behandeling voor ouderen vallend onder de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Lentis bestaat uit ongeveer 4000 medewerkers.

Heb je vragen over deze vacature?

We kunnen je alles vertellen over deze vacature en het sollicitatieproces!