Voormalig kok Max Robertus besloot tien jaar geleden het roer om te gooien: hij koos voor een functie in de geestelijke gezondheidszorg. Dat heeft goed uitgepakt. Hij heeft met veel plezier als Gedifferentieerd Verpleegkundige en Casemanager in het regioteam in Oldambt gewerkt: “Ik ben blij dat we veel expertise in huis hebben, zodat we de patiënt de passende zorg kunnen bieden die aansluit bij zijn of haar vraag.” In 2021 is hij gestart met de opleiding tot Verpleegkundig Specialist en werkt hij als VIOS (Verpleegkundig specialist in opleiding) binnen de A-Borg ouderenpsychiatrie in Winschoten.
Van kok naar verpleegkundige: waarom deze carrièreswitch?
Ik was als kok alle weekenden en de meeste feestdagen aan het werk, waardoor ik mijn gezin niet vaak zag. Bovendien miste ik het contact en de gesprekken met anderen. Die verbinding met mensen heb ik gedurende mijn opleiding en tijdens mijn werk als verpleegkundige gevonden.
Waarom heb je Lentis als opleidings- en werkplek gekozen?
De geestelijke gezondheidszorg leek mij erg interessant en toevallig werkte mijn moeder al bij Lentis. Ik dacht: ik ga gewoon kijken of een baan in de ggz bij mij past. Zo ben ik in 2009 bij Lentis terechtgekomen. Het was fijn dat ik tegelijkertijd kon werken, leren en mijn huishouden kon blijven voeren.
Hoe ben je uiteindelijk Gedifferentieerd Verpleegkundige en Casemanager geworden?
Ik heb eerst intern de vierjarige opleiding mbo-v doorlopen en op verschillende afdelingen gewerkt. Ik was best onder de indruk van wat ik tegenkwam, want het was allemaal nieuw voor mij. In 2012 begon ik als Gedifferentieerd Verpleegkundige in de kliniek in Winschoten en vervolgens heb ik nog de hbo-v opleiding gedaan. Ik wilde graag ambulant werken en dan heb je wel je hbo-diploma nodig. Toen ik die eenmaal op zak had, begon ik als Gedifferentieerd Verpleegkundige en Casemanager bij het regioteam in Oldambt, ook wel het ‘Zorg Dichtbij’-team genoemd.
Kun je iets meer over het regioteam vertellen?
De afdeling was van origine een FACT-team dat vooral patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen hielp. Met de komst van ‘Zorg Dichtbij’ is er een transitie ontstaan van het FACT- team naar het regioteam. Het team bestaat uit verschillende deskundigen, zoals een psychiater, psychomotorische therapeut, systeemtherapeut, ervaringsdeskundigen en meer. Met al die expertise in huis kunnen we de mensen in de regio die hulp nodig hebben, de passende zorg bieden. De patiëntendoelgroep is erg gevarieerd – van persoonlijkheidsproblematiek tot trauma en van jong tot oud. Die variatie is voor mij leerzaam en het geeft mij een bredere blik.